30 dec 2005

Ruil eens je huis


Ruil eens je huis

Huisruil is een originele vakantieformule waarbij jij in het huis van je huisruilpartners op vakantie gaat terwijl zij in jouw huis verblijven.


een tip van de positieve economie!

28 dec 2005

Being good never looked so great


Trendy handtassen met een eerlijk tintje

“Being good never looked so great” : trendy, voorzien van frisse kleuren, volledig uit zijde, handgemaakt uit Cambodia en de volledige productie gebeurt in menswaardige omstandigheden.


een tip van de positieve economie

25 dec 2005

Venijnige energievreters


Venijnige energievreters

Sommige toestellen verbruiken ook elektriciteit als u het toestel niet gebruikt of als het toestel uitgeschakeld lijkt: het stand-by, sluip- of continuverbruik. Dit sluimerende verbruik kan al snel oplopen tot 10 % van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een doorsnee huishouden.



een tip van de positieve economie!

24 dec 2005

FSC gelabeld hout is niet zomaar hout


FSC gelabeld hout is niet zomaar hout

Een boompje met liefde geplant gebruik je met verstand. FSC gelabelde producten (hout, papier...) gebruiken roept de illegale houtkap een halt toe. Vele grote ketens bieden nu al een heleboel artikelen aan op basis van FSC gelabeld hout.



een tip van de positieve economie

23 dec 2005

Biodiesel


Tanken aan het frituur?

Rijden of biodiesel, plantaardige olie, je zult dit misschien grappig vinden, maar wist je dat dieselwagens perfect op frietvet of andere plantaardige oliën kunnen rijden? Je auto moet natuurlijk aangepast worden maar het is mogelijk en er zijn reeds heel wat mensen die het doen.


dit is een tip van de positieve economie, meer tips vind je op www.positieve-economie.be

22 dec 2005

Met de bloem kies je voor groen


Met de bloem kies je voor groen

Kiezen om ecologisch te consumeren is makkelijk. Dankzij het Europese ecolabel. Dat vertelt u immers welke producten of diensten het meest milieuvriendelijk zijn, zonder in te boeten aan kwaliteit of doeltreffendheid.


lees hier meer over op www.positieve-economie.be

21 dec 2005

Originele Sneeuwman














Voor de creatievelingen onder de Treehuggers hebben we een origineel idee gevonden: een kerstman gemaakt met een lamp! Volg de instructies (in het Engels) en recycleer een lamp op een leuke manier...

PS: klik op de titel van deze post om naar de website te surfen

14 dec 2005

Smelcils







Voor originele potloden moet je bij smelcils.com zijn. Deze website biedt geurende potloden aan die gemaakt zijn uit meerdere lagen gerecycleerd krantenpapier. En als je je smelling pencil of smelcil
slijpt, kan je zelfs de verschillende papierlagen zien! Elk potlood wordt apart ingepakt in een buisje gemaakt van gerecycleerd plastic om de geur te bewaren. Een origineel geschenk voor de kinderen.

11 dec 2005

Futuristsich herbarium



De toekomst is groen, althans volgens Philips. Op deze twee foto's ziet u een aantal nieuwigheden die de elektronicagigant voor ons in petto heeft. Bovenaan ziet de Air Tree, een toestel dat de lucht in je woonkamer zuivert zoals een echte boom dat doet.

En onderaan ziet u een futuristisch Herbarium, niet zomaar een kruidenrekje, want dit staaltje hoogtechnologisch vernuft bepaalt helemaal zelf welk klimaat het beste past bij je kruiden en zorgt er voor dat je kruiden ook daadwerkelijk dat klimaat krijgen... Het werkt bovendien op zonne-energie en vertelt je zelfs wanneer de kruiden klaar zijn om geoogst te worden.



10 dec 2005

Ideal Bites

Donker groen is 'out', licht groen is 'in'. Onder dat motto runnen twee groene dames het bedrijf Ideal Bites in de States. Zij willen de vrije markt een groen jasje aanmeten. Het concept van Ideal Bites is heel simpel: op hun website kan je je inschrijven voor hun daily tips, dagelijks krijg je dan een serie groene tips in je mailbox over zaken als biologische voeding, eco-lux vakanties, etc. En door bij die tips links te plaatsen naar bedrijven die deze diensten en producten aanbieden, verdienen ze een flinke duit! Ik heb me zelf ook ingeschreven en sommige van die tips zijn echt bruikbaar. Voor de hippe groene consument is Ideal Bites zeker een aanrader!

9 dec 2005

100.000 lichtjes













Sinds vrijdag 19 uur is de circa honderd meter hoge koeltoren van Electabel in Drogenbos verlicht met bijna 100.000 LED’s (light emitting diodes). De verlichting bestaat uit 57 lichtlijnen van lampjes in rode, groene en blauwe kleuren en wordt sinds vrijdag elke avond na het invallen van de duisternis aangestoken.

Met dit project wil Electrabel ,,deel uitmaken van het dagelijkse leven van haar klanten" en hen door deze esthetische en artistieke belichting meer bieden dan energie. LED's zijn zeer energiezuinige lampjes en gaan jarenlang mee. Ze worden onder meer gebruikt in nieuwe verkeerslichten en bij wegverlichting (o.a. op rotondes). Ook in je tuin kan je sinds kort met deze superzuinige verlichting aan de slag.

8 dec 2005

NIEUW: treehugger.be mailadressen!

Vanaf nu kunt u treehugger.be contacteren via nieuwe, eigen e-mailadressen: info@treehugger.be voor allerlei vragen rond treehugger.be (ook wanneer je b.v. wilt meewerken aan treehugger.be stuur je een mailtje naar dit adres) en tips@treehugger.be voor alle mogelijke tips en suggesties voor onze blog.

Groeiend aanrecht














Geen waterverspilling meer door het groeiend aanrecht. Al het overlopende water verdwijnt niet meer in de afvoer maar watert een plant die ingebouwd is in het aanrecht...

van Grau Designs

Met de tank naar school


Op de internationale actiedag voor het klimaat wil de actiegroep 4x4info (één van de 100 SAM-projecten) samen met verschillende andere organisaties aan de alarmbel trekken. Ze stellen zich, elk vanuit hun eigen perspectief, vragen bij het groeiend aandeel van terreinwagens (SUV’s, “jeeplikes” of gemakshalve 4x4’s) in het Belgische wagenpark. Deze evolutie is een ramp voor het milieu én de verkeersveiligheid.

lees hier meer over op http://www.4x4info.be/ of klik op de titel van dit blog-artikel om naar het artikel te surfen

7 dec 2005

Bespaar papier op een originele manier














Sommigen zeggen dat het fake is, maar ik vond 'm toch het vermelden waard: de rsstroom reader! Hij drukt al je favoriete blogs af op toiletpapier terwijl je op toilet zit! Hij zou aan het gewicht op de toiletbril de gebruiker herkennen... Een originele manier om papier te besparen en up-to-date te blijven is het zeker.

6 dec 2005

Ondergang


De beelden van Paaseiland zijn wereldberoemd, maar waar zijn de oorspronkelijke bewoners gebleven? Ze gingen ten onder door het kapot maken van hun eigen leefmilieu. Ecologische zelfmoord of ecocide, zo noemt Jared Diamond het in zijn nieuw boek Ondergang. ,,Als we niet uitkijken, zou Paaseiland een metafoor voor onze eigen toekomst kunnen zijn.''

Een aanrader voor onder de kerstboom!

JARED DIAMOND. Ondergang. Waarom beschavingen verdwijnen of overleven. Vertaald door Conny Sykora, Het Spectrum, Utrecht, 702 blz., 35,75 €. Oorspronkelijke titel: Collapse.

5 dec 2005

Nieuw bij Oxfam: Natyr

Oxfam lanceerde in november een nieuw fair trade merk: Natyr, een cosmetica lijn. Bij Natyr kan je terecht voor hydraterende en stimulerende douchegel, heerlijk geurende lippenbalsem, zijde zachte facial masks, ...

Natyr bestaat uit drie aparte lijnen: De Groene thee-lijn is de zuiverende, balancerende en verfrissende productlijn van Natyr, voor een vette huid, met een neiging tot onzuiverheden en voor een gemengde huid (vette neiging).

De Aloë Vera-lijn combineert de voedende en hydraterende kwaliteiten van de Aloë vera met de verzachtende karakteristieken van andere natuurlijke componenten zoals kokosolie (Coco nucifera), Amazonenoten-olie (Betbolletia excelsa), galamboter (Butyrospermum parkii) of honing (Mel). Ze zijn speciaal ontwikkeld voor droge huid, gevoelige huid en gemengde huid (met droge neiging). Een ideale lijn dus, voor al wie van rijke en crème-achtige texturen houdt.

De lijn Kruiden en bloemen bestaat uit twee delicate parfums: vanille - kaneel (Ocotea quinox)
en ylang-ylang - gember (Cananga odorata en Zingiber officinalis). De verzorgingsproducten van deze lijn zijn verrijkt met sesamolie (Sesamum indicum) en ungurahua-olie (Jessenia batuata). Deze producten voor het lichaam en voor het bad zijn bedoeld om de huid zijdezacht te houden en heerlijk te parfumeren.

De Natyr producten zijn niet alleen fair trade maar ook goed voor het milieu. Om als producent voor Natyr producten aanvaard te worden, moet je immers de biodiversiteit in stand houden door de plaatselijke natuurlijke rijkdommen te benutten, zonder ze echter uit te putten.

Kortom, ideale producten voor wie eerlijk en groen onder de (spaar!)douchekop wil staan...

4 dec 2005

More Hip Than Hippie









More hip than hippie, een leuke podcast over de green way of living, gemaakt door twee groene dames uit de USA! Zo hebben ze het over biodiesel, biokoken en veganisme, maar ook over hoe je huisdieren veilig de feestdagen kunnen doorstaan b.v. ... Three thumbs up van treehugger.be voor More Hip Than Hippie!

3 dec 2005

Rustle the Leaf

Vandaag ontdekt, een 'groene' comic strip in de stijl van Dilbert en co: Rustle the Leaf. Elke week wordt je getrakteerd op een nieuwe gratis strip mét een boodschap. Een aanrader! Je kan de strip bovendien via treehugger.be lezen door te klikken op de banner (met de strip in het klein) in de sidebar...

2 dec 2005

Laad je GSM op met zonne-energie












Wil je tegelijk besparen op je energiefactuur en iets doen voor het milieu? Dan raden we je zeker Solar Charger aan, een GSM-oplader die je GSM in slechts twee uur oplaadt d.m.v. .... zonne-energie! Deze zonne lader is handig mee te nemen en overal waar een beetje de zon schijnt uw GSM op te laden.
Verschillende adapters voor GSM worden bijgeleverd.